Teen valus polve. valus põlv | Füsioteraapia | Arsti nõuanded | Küsi nõu Eesti tipparstidelt! - isc.ee

Kõrvaltoimetest pikemalt saab lugeda alati ravimi infolehelt, mis ravimikarbiga kaasas käib. Seal on võimalus tellida täpselt isikliku suuruse järgi. Ravi edukust mõjutavateks teguriteks on viiruse genotüüp, fibroosi aste, kehakaal ja muidugi raviplaanist kinnipidamine.

Aga seniste teadmiste baasil teada olevaid kõrvaltoimeid pole. Küsimus nr 43 Olen 69a. Kordagi ei ole olnud probleeme ja doosi ei ole vaja olnud muuta. KH äärmiselt põhjaliku uurimise tagajärjel ei leitud. Kästi asendada Marevan Pradaxaga, mida ei ole nõus ükski arst välja kirjutama puudub HK dotatsioon ja kardioloogi otsus oli siiski riskida ja jätkata Marevaniga. Kuidas toimida? Sellel preparaadil pole tõesti haigekassa soodustust, aga näidustus kodade virvendusarütmiga insuldi profülaktikaks on täiesti olemas.

Küsimus on enamasti ravimi hinnas. Kui Te olete suuteline Teen valus polve ostma, siis ei tohiks olla probleemi selle ravimi kasutamises. Kui Teile aga hind üle jõu käib, siis on probleem olemas. Teine asi on muidugi see, et ka Pradaxa kasutamisel võib tüsistusena tekkida verejooks. Mõlemad preparaadid on ju antikoagulandid, toimemehhanism erinev, kuid toime sarnane. Seega me ei saa anda garantiid, et ka selle ravimi kasutamisel hemoglobiini langust ei teki.

Ma arvan, et peate ikka oma kardioloogiga need asjad korralikult läbi arutama. Küsimus nr 42 Olen süvaveeni tromboosiga haige. Perearst kirjutas mulle antidepressandi — Ciraset 10 mg, juurde võtan esialgu xanaxit. Ciraseti infolehes on kirjas, et ravim mõjutab INR taset.

Arkansas's top news stories for April 12, 2021

Teen valus polve aru, et seda ravimit tarbides pean ravi jooksul iga nädal tegema INR analüüsi. Kas see on mulle sobilik ravim? Ka nendel patsientidel, kellel INR püsib muidu väga stabiilselt terapeutilises vahemikus. Kui aga uue ravimi lisamise järgselt INR ei muutu või stabiliseerub kiiresti teiseks-kolmandaks määramisekssiis edasi pole vajadust tingimata iga nädal analüüsi teha. Tavaliselt võetakse ka antidepressanti pikemalt, vähemalt 3 kuud. Uuesti oleks vaja INR analüüsi kontrollida mõned päevad pärast ravimi kasutamise lõpetamist.

Nii tuleks käituda kõikide ravimitega, mis raviskeemi lisatakse ehk mis ei ole püsivalt Marevani kõrval raviskeemis. Küsimus nr 41 Tere. Olen 18 aastane naine ning 2 nädalat tagasi avastati kopsuarteri vasakus alasagara harus ja osalt ka alasagara segmentaalsetes arterites trombimassid. Põhjuseks antibeebipillide kasutamine. Haiglas sain süste ning Marevani, kodus jätkan raviga Xarelto 15mg x 2. Sooviksin teie arvamust ravimi Xarelto kohta. Ning tegelesin eelnevalt võrkpalliga, millal ja kui intensiivselt võiksin treeninguid jätkata?

Korralike ja suurte ravimuuringutega on tema efektiivsus süvaveeni tromboosi ja KATE ravis tõestatud. Loomulikult pole meil veel suurt isiklikku kogemust, aga ka see tasapisi suureneb ja siiani negatiivset tagasisidet ravimi koht pole minul ega mu lähimatel kolleegidel küll olnud. Teen valus polve ainult meelde tuletada, et ravi esimesel kolmel nädalal on 15 mg kaks korda päevas ja pärast kolme nädalat on ravi üks 20 mg tablett üks kord päevas. Treeningute alustamise kohta on nõuannet raskem anda.

Kui Teil pole enam mingeid kaebusi, siis võite tasakesi treeningutega alustada, aga vältida tuleks sellist treeningut, kus on kukkumiste-vigastuste oht olemas. Küsimus nr 40 Tere, olen 23 aastane, naine. Kuna kateetrite sisestamise kohta tekkis suur sinikas ning see koht oli paistes, ei saanud ma korralikult kõndida ~ nädala peale protseduuri kõndisin ikka, aga mitte väga pikki vahemaid. Nüüdseks on kõik korras, aga kõik need kolm kuud ma olen pidevalt kartnud trombi, kuna ma ei tea selle kohta just palju.

Minu küsimus on- kas protseduurijärgne oht trombi tekkeks peaks peale kolme kuud olema kadunud? Mida ma peaksin jälgima kui üldse? Pärast kolme kuud on protseduuride järgne tromboosioht tõesti kadunud. Aga alati, kui on tervisemuresid, tuleb perearstiga nõu pidada. Rahulikku jõuluaega! Küsimus nr 39 Tere, olen Jäin natuke rohkem, kui 2 kuud tagasi välismaal haigeks. Raviti haigusi mis hilisel uurimisel osutusid valeks ja jäeti ravimata haigus ed mis oleks vajanud suuremat tähelepanu.

Võtsin kuu ajaga alla ligemale 12 kg, selle sama haiguse käigus. Üldiselt olen aktiivne inimene ja töö on olnud pidevalt jalgadel. Viimase kuu aja jooksul olen hakanud tundma oma vasakus käes ja jalas eriti jala laba osas valu, nõrkust, krampi ja surinat. Kurtsin seda ka perearstile, aga ta ei pööranud suuremat tähelepanu. Vahel harva lööb ka paremas käes paar sõrme nõrgaks ja siis krampi.

Aeg ajal lööb ka tugevaid torkeid südame piirkonnas… kas tõsiseks muretsemiseks on põhjust? Teen valus polve end pidevalt rahustada, et võibolla on tegu lihtsalt lihaskrampidega…aga samas millest need kül nii äkki tekkinud on? On tehtud vereanalüüsid mis arsti sõnul kõik olid normis. Palun väga vabandust, kui tülitan vales kohas. Väga raske on Teile nõu anda, sest kaebused, mida esitata on väga mittespetsiifilised, s. Samas jätate nimetamata, missugust haigust milliseid haigusi põdesite.

Küsimus nr 38 Tere, olen võtnud pille umbes 8 kuud. Mingil hetkel on jala siseküljele — põlve juurde suurem sinine koht tekkinud, nagu oleks veresoonelaiend vms. Ise arvan, et tekkis rasedusega, nüüd enam väga kindel ei ole.

Suvel mäletan, et oli pidevalt õhupuudus ja jõuetu olek. Nüüd on pigem peavalud ja jalgadele mõned sinakamad kohad juurde tekkinud. Kas peaksin igaks uhuks pillide võtmise lõpetama ja pöörduma perearstile? Liigeste maiustused suurendavad temperatuuri oleks siiski toimida nii, et kõigepealt pöördute perearstile ja arutate temaga oma mured läbi ning siis vajadusel, kui arst seda soovitab, lõpetate mingi ravimi tarvitamise või teete vajalikud uuringud.

Ei ole mõistlik internetist või foorumitelt saadud teadmiste kildude alusel teha ravi muutvaid otsuseid. Väga paljudel juhtudel on siiski oluline vahetu kontakt arstiga, kes kuulab ära Teie kaebused ja teeb ka alati esmase ülevaatuse ning seejärel juba järgnevad otsused. Küsimus nr 37 Eile tundsin, et vasak käsi on küünarnuki lähedalt valus. Lähemalt uurides leidsin, et katsudes oleks naha all nagu muna.

Täna hommikul ärgates oli käsi nö surnud samuti. Kas tegu võib olla tromboosiga? Tromboos ei väljendu tavaliselt konkreetselt piiritletud väikese koldena, turse tekib enamasti ikka suurel osal või isegi tervel jäsemel.

Küsimus nr Geeli aktivist liigeste ulevaadete jaoks Tere, mu vanaema käis põlve operatsioonil ja peab nüüd 1,5 kuud pikali olema, et tromboosi ei tekiks.

Operatsioonist on nüüd möödas pea 3 nädalat ja eile jäi tal alaselg väga haigeks ja on väga valus…. Kas seal võib olla tromboos või on siiski külm läbi käinud?

Kuulen küll esimest korda, et tromboosi ärahoidmiseks on määratud voodirežiim. Vastupidi, voodisolek, s. Kardan, et olete koos vanaemaga küll millestki väga valesti aru saanud. Alaselja valu ja paistetus pole siiski sümptomid, mis tromboosile viitaksid. Äkki ongi põhjuseks see pikk lamamine. Ruttu voodist välja! Küsimus nr 35 Minul oli Nüüd on soov uuesti rasestuda. Naistearst arvas, et võiksin enne rasestumist võtta Hjertemagnyli tablette ja hiljem kui jään rasedaks siis hakkan süstima.

Mis koguses peaksin tabletti võtma ja kas see on OK, kui mul on olnud varem kaks korda kaksteistsõrmiksoole haavand? Ja mis koguses ma hiljem madalmolekulaarset hepariini peaksin süstima? Selleks süstitakse madalmolekulaarset hepariini profülaktilises doosis kogu raseduse aja ja 6 nädalat pärast sünnitust.

Venoosse Kiire lagunemise valu profülaktikas ei ole aspiriinist Hjertemagnyl kasu. Võib-olla oli Teie günekoloogil mingi muu põhjus selle soovitamiseks?

Soovitan võimalusel enne teha ka gastroskoopia, et hinnata võimalike tüsituste veritsuste riski. Vajadusel saab ju määrata paralleelselt mao kaitseks ravimeid, näiteks prooton-pumba inhibiitoreid. Kui Teil oli rasedusega seotud süvaveeni tromboos, kas trombofiilia markerid on Teil määratud? Küsimus nr 34 Kas on kusagil olemas mingi Teen valus polve õige toitumise kohta tromboosiga? Mitmel interneti leheküljel on küll kirjas mida võib ja mis ei ole kasulikud, kuid kas kusagil räägitakse retseptidest?

Kuivõrd tromboosiga on üles kerkinud ka kolesterool ja kui lugeda mida ühe puhul võib ja teise puhul ei ning vastupidi, siis on küll tunne, et peaaegu midagi ei tohi. Tõtt öelda ei oska ka perearstid sellel teemal eriti sõna võtta, ehkki haigus ei ole ju eriti haruldane. Tahaks hakata kasutama ka vitamiine ja toidulisandeid, kuid jällegi on see, et keegi ei oska midagi öelda, soovitada. Venoosse tromboosi korral ei ole tegelikult rangeid toitumissoovitusi, süüa tuleb tervislikult ja kindlasti on väga oluline jälgida, et kehakaal ei oleks suur.

Sest ülekaal ise on nii arteriaalse kui venoosse tromboosi riskifaktor.

Slash valu maksahaigus

Erandiks on muidugi need juhud, kui on rakendatud ravi Marevaniga. Sel juhul tuleb küll toitumist hoolikamalt jälgida. Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin Marevan.

Ka toidulisandite ja vitamiinide kasutamine Marevaniga ravi perioodil ei ole soovitav, eriti tuleks vältida K-vitamiini sisaldavaid preparaate ja toiduaineid. Arteriaalse tromboosi ja kõrge kolesterooli puhul on toitumissoovitused loomulikult pisut rangemad. Kõrge kolesterooliga patsientidele on head toitumisalased soovitused näiteks saadaval netis lehel www. Küsimus nr 33 Tere, olen Põdesin jõulude ajal kopsuarteri trombembooliat.

Hetkel tarvitan Marevani 7,5 mg ja perearsti määratud Atorvastatini kolesterooli alandamiseks mis ootamatult kõrgeks läks. Aeg-ajalt on mul tunne nagu hakkaks pea ringi käima mõnikord kõrvus kumiseb, pulss tõusebvõib tekkida ka kerge paanika, et hingamisraskused korduvad. Kas sellised peapööritused on Teen valus polve või mida nendega ette võtta saaks? Selle haiguse puhul sõltub patsiendi enesetunne palju sellest, kui ulatuslik haigus oli, s.

Tavaliselt küll korraliku Marevan ravi foonil kui INR on vahemikus kaebused taanduvad suhteliselt kiiresti. Teil peaks ka nagu olema pigem nii, et vaevused taanduvad. Muidugi võib olla, et kaebusi võimendabki kerge paanikahäire, sest haigus iseenesest on tõsine ja hirm selle kordumise ees on igal inimesel.

Aga kaebuste põhjuseks võib-olla hoopis mõni muu lisandunud terviseprobleem, näiteks vererõhu kõikumine jne. Soovitaksin perearstiga nõu pidada, võib olla on vajalikud lisauuringuid. Probleemide püsimisel võib perearst suunata Teid ka Teen valus polve haigla tromboosikabineti vastuvõtule. Küsimus nr 32 Mul on diagnoositud faktor V Leideni mutatsioon.

Vasema jala süvaveeni tromboos all sääreosas ca 2 aastat tagasi, sellest ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,6 doos 12mg. Viimase kuu jooksul on jalg rohkem turses, tugev kuumav valu kohe, kui hommikul tõusen. Haigus maja liigeste üldse olla ei kannata. Jalg on ka ümbermõõdult kogu ulatuses tunduvalt jämedam kui parem jalg. UH doppler reieosast põlveni midagi uut ei leidnud eelmisel nädalal teginsääreosa arst ei vaadanud.

Kuidas edasi käituda? Mis oli põhjus, miks sääre osa ultraheliga ei vaadatud, seda ei oska kommenteerida. Kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et Teil on välja kujunenud nn.

Valu – Vikipeedia

Aga kuna kirjeldate, et just viimasel kuul on asi jälle hullemaks läinud, siis oleks ilmselt vajalik ikkagi ultraheli uuring terve jala süvaveenidest. Mõnikord on vaja trombide lahustamiseks hoida INR kõrgemas vahemikus 3- 3,5. Mõnikord on vajalikud täiendavad uuringud, et korduva tromboosi riskifaktoreid hinnata.

Pidage nõu perearstiga, kindlasti suunab ta Teid vajadusel tromboosikabinetti või veresoonte kirurgi konsultatsioonile.

Ärge ainult loobuge tugisukkade kandmisest, nende kasutamine on näidustatud v. Küsimus nr 31 Olen 38 aastane naine. Põdesin aasta tagasi kopsuarteri trombembooliat, mille põhjuseks Leideni mutatsioon ja antibeebipillid. Tarvitan Marevani 7,5mg ja 9mg vahelduvalt ülepäeva. Nädala pärast on mul plaanis Silmakliinikus väike op. Mitu päeva enne op. Loen Teie kirjast, et kopsuarteri trombemboolia oli Teil aasta tagasi.

Reeglina ravime me kopsuarteri trombembooliat Marevaniga kuus kuud. Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud? Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada? Kui muidugi ei ole mingeid erilisi asjaolusid, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst! Küsimus nr 30 Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi teine varem küsinud. Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas.

Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata.

Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5. Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei näita midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras.

Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist? Mis selle põhjus võiks olla? Millega saaks seda ravida? Teen valus polve ma ei teagi, kas oleks mõistlik minna oma perearsti juurde või peaks kiirabi kutsuma? Küsimusi sai mitu aga ehk saate neile vastata. See tähendab, et süvaveeni tromboos lülitati välja ehk Teil ei ole haigust, mille puhul peab kiiresti ravi rakendama.

kui põlv teeb valu | Füsioteraapia | Arsti nõuanded | Küsi nõu Eesti tipparstidelt! - isc.ee

D-dimeerid on analüüs, mille väärtus on alati tõusnud, kui tegemist on süvaveeni tromboosiga, see on tõsi, kuid D-dimeeride tõus võib olla seotud ka paljude teiste seisundite ja haigustega, see tähendab, et ta ei ole väga spetsiifiline analüüs. Peale süvaveeni tromboosi on veel palju haigusi, mis võivad jala või jalgade turseid põhjustada, näiteks südamepuudulikkus, neeruhaigused, traumad, liigesprobleemid, lümfi äravoolu takistustega seotud haigused jne. Loomulikult peate pöörduma oma perearsti poole!

Kui me kutsume kiirabi asjata, siis ühel päeval võib juhtuda, et kui me tõesti vajame erakorralist abi, võib see abi hiljaks jääda. Küsimus nr 29 Tere! Mu emal on tehtud jala veenioperatsioon jala pinnal olid enne näha looklevad jämedad veresooned; nüüdki jalad pidevalt tursuvad kuuma ilma ja koormusega. Ka minul näha jalgadel peent veresoontevõrgustikku ja siin-seal ka jämedamaid looklevaid veresooni olen 38 Teen valus polve.

Peavalude profülaktikaks võtan aeg-ajalt verd vedeldavat Hjertemagnyli, sest peavalud tulevad mul kergemini, kui veri pakseneb. Kas Hjertemagnyl võiks jalaveresoontes probleeme ennetada või on asi hoopis vastupidine? Ei ennetuses ega ravis.

Kui Teil on tekkinud juba pindmised jala veresoonte laiendid, siis võib abi olla hoopis tugisukkade kandmisest.

Navigeerimismenüü

Vaadake meie tromboosi leheküljelt patsiendi materjalide rubriigist. Ja kindlasti on oluline liikumine, õigete jalatsite valik ning jalgadele vajalikul hetkel ka puhkuse andmine. Proovige kasutada ka Lioton salvi, kui jalad väsinud ja turses. Küsimus nr 28 Tere! Kas on reaalne, et 16 aastasele tütarlapsele pandi diagnoosiks kopsutroomboos ja öeldi et elada on jäänud 1,5 kuud? Kas on tõesti võimalik, et mingid ravimid või kirurgiline sekkumine ei aita?

Kindlasti pole see reaalne.

Füsioterapeut: kroonilist valu üheainsa tableti või harjutusega ei ravi - Haigused - Tervis

Kopsuarterite trombemboolia võib tõesti olla ka aastasel tütarlapsel, aga selle haiguse raviks on olemas väga head ravimid.

Ja paranetakse sellest haigusest väga hästi. Küsimus nr 27 Kirjutasin Teile Ortopeed määras 10 Zibor süsti ja pärast seda jätkame Marevaniga.

Kas Zibor on ohutum kui Marevan? Millised ravisukad oleksid vajalikud? Vastus Tere! Süvaveeni tromboosi ravi alustatakse madalmolekulaarse hepariini ja marevaniga tavaliselt koos, sest Marevani toime ei tule kohe esimeste tablettide sissevõtmise järel. Kui Teen valus polve analüüs on terapeutilises vahemikus, s. Kahte nii erinevat ravimit Teen valus polve ole õige võrrelda, Zibori toime on kiirem ja toimeaeg lühem, oma veritsuse riskid on mõlemal ravimil. Teie vajate ravisukki, rõhuga mmHg.

Tervitades, Küsimus nr 26 Olen Sain süste ja Marevani. Nüüd olen Marevani peal. Kas sellisel juhulkui oli kopsutromboos, on mul üldse lootust võtta ette reisi kasvõi km peale kui vajadus arsti juurde minna?

Ka mitte lendamiseks. Küsimus nr 25 Olen Mul diagnoositi Praegu süstin Zibori. Kas süvaveeni tromboosi raviks ongi ainult ülalmainitu või on ka operatsioon võimalik ja millest lähtudes ravi otsustatakse?

Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst? Kas võin jalga südamest kõrgemal hoida ja saunas leili võtta? Kas pean liikuma võimalikult vähe ja kui, siis kui kaua pean liikuma vähem? Kas nn voodirežiim on vajalik? Olen liikuv inimene ja minu jaoks on lihtsalt voodirežiim üsna talumatu.

Kas Ziboriga ravimine on tõhusam ja ohutum kui Marevaniga? Ka mujal maailmas tehakse seda väga harva ja tüsistunud juhtudel. Tavaliselt alustatakse madalmolekulaarset hepariini mille esindaja on ka Zibor ja Marevani koos.

Süstid lõpetatakse, kui Marevani toime on saabunud, s. INR analüüs on ravivahemikus analüüsi vastused jäävad vahemikku Kas Teie või Teie raviarst otsustasite ikkagi kogu ravikuuri teha ainult süstidega?

See jääb natuke Teie kirjast arusaamatuks. Ka see on võimalik, kuid tavaliselt ei soovi patsiendid ennast nii pikalt süstida ja ka suurem hinnasoodustus madalmolekulaarse hepariini süstidele on ainult 10 päeva. Kindlasti käib süvaveeni tromboosi raviskeemi ka tugisukkade kandmine, loodan, et Teid on sellest samuti informeeritud. Voodirežiim pole kindlasti vajalik, liikumist ei pea piirama, kui turse ja valu on taandunud.

Kuni püsib valu ja turse, ei soovitaks ma siiski tugevat koormust ega leili saunas. Kui valu või turse muutub pärast liikumist suuremaks, olete ilmselt jalga Cardio Twister Sore Uhendused Arvustused koormanud. Süvaveeni tromboos on haigus, mis ei vaja tingimata veresoontekirurgi konsultatsiooni ega jälgimist, ravi jälgimisega saab kindlasti hästi hakkama ka perearst. Küsimus 24 Nädala tagasi EMO-s avastatud süvaveeni tromboos, raviks süstid ja Marevan ja jälgimine tromboosi kabinetis.

Eelmisel nädalal oli minu kaebus valus ja paistes vasak säär, mis võttis lonkama, lisaks vasaku jalalaba tuimus surin. Täna öö läbi valutas jalg ka ülevaltpoolt põlve, reis on krambis. Kas see on normaalne selle haiguse juures? Vastus Jalaturse, valu, lihaskrambid ja ka surina- ehk tuimusetunne on tõesti selle haiguse tüüpilised sümptomid.

Sormede liigesevalu salvi

Küsimus 23 Mul on juba paar aastat trombotsüütide arv vereproovis kõrgem normist, ja vahel. Perearst mingit probleemi sellest ei arva olevat, ütleb, et ju see on minu eripära. Kas peakisn selliste näitudega muretsema või mitte? Jälgige lihtsalt analüüsi dünaamikat aasta järel. Küsimus nr 22 Tere, mul avastati aasta tagasi vasakust jalast tromb, olin sellega pikalt haiglas, sain süste, sõin tablette ning jalg valutas pikalt ka pärast kodus.

Aasta aega on juba möödas ning ikka vahel pingutades läheb jalg paiste. Aga kuna vaja oleks midagi kehakaaluga ette võtta, otsustasin trenni teha. Olen nüüd juba nädal aega trenni teinud ja alles nüüd hakkab jalg valutama ning on paistes. Küsimus siis selline: kas on olemas ka mingisuguseid treeningkavasid, Teen valus polve saab teha inimene kellel on olnud tromb?

Või ongi igasugune pingutus nüüd elulõpuni keelatud? Kahjuks ei saa kunagi rakendada konkreetseid ehk diagnoosipõhiseid treeningukavasid, inimesed on ise väga individuaalsed nii oma füüsilise võimekuse poolest kui ka haiguspildi ja haiguse kulu poolest. Kindlasti on tervitatav, et püüate kehakaalu korrigeerida, sest viimastel aastatel on räägitud palju sellest, et suur kehakaal on iseseisev tromboosi riskifaktor.

Soovitaksin alustada treeningutega siiski tasa ja targu, koormust aeglaselt tõstes. Võite alustada ujumisest, kus kehakaalu mõju on väiksem; teinekord on abi tugisukkade kandmisest, väga oluline on valida sportimiseks õiged jalatsid. Pärast treeninguid pange jalad natuke kõrgemale puhkeasendisse. Kui jalg läheb rohkem paiste, valige järgmisel korral väiksem koormus jne.

Randme liigeste paisub

Aga ärge loobuge treeningutest! Küsimus nr 21 Tere. Olen 47 a naine. Mul on juba 1,7 aastat tromboflebiidi tagajärjel 2 auku. Iga päev võtan Trombo ASS tableti. Kas mul on neid auke ka võimalik ära ravida, senini küll pole tulemust saanud? Veresoonte kirurg soovitas vaid Prontosan geeli ja lahusega määrida, aga ei ole tulemust andnud. Siis teinud ravikuuri Troxevasini tablettide ja salviga, siis Trentali tablettidega, aga ehk on abiks Marevani tablett?

Tegin just mõned päevad vereproovi ja kõik näitajad olid korras. Palun head nõu. Minul tekib kohe rida küsimusi juurde. Kas Teil on Teen valus polve korduvad süvaveeni tromboosi episoodid?

Kas on kujunenud välja süvaveenide puudulikkus? Kas haavanditest on võetud külve? Kõige parem on, kui saaksite tulla tromboosikabineti arsti vastuvõtule, et siis otsustada ravi aspektide üle. Vastuvõtule tulekuks on vajalik perearsti suunamine. Vastuvõtule registreeruda saab ka telefoni teel, lühinumbril Kui marevaniseeritud patsiendil tekivad verevalumid käelabal ja ninajuurel, kas siis tuleks pöörduda arstile?

Hea oleks muidugi sellisel juhul kontrollida INR väärtust esimesel võimalusel, eriti siis, kui varem verevalumeid pole tekkinud. Arstile peaks pöörduma juhul, kui verevalumid on suured või kui nende ümber tekib naha punetust, kui tekib valu või palavik.

Kahjuks on verevalumite teke üsna sage marevaniga ravi kõrvaltoime, enamasti küll tekivad nad väikeste traumade järel ja on ohutud. Küsimus nr 19 Mul on selline mure, et umbes 2 aastat tagasi tehti mulle uuringud ning selgitati välja, et mul on paks veri ja suurem risk trombidele.

Kui rasedaks jäin, pidin süstima iga päev kõhtu verevedeldajat. Nüüd selline mure, et olen siiski mõni päev teinud mõne suitsu. Olin ka enne rasedust suitsetaja, aga siis jätsin maha. Nüüd nagu tahaks jälle teha. Aga kuna veri on paks ja suitsetamine paksendab verd, siis kas mõni suits päevas on väga kahjulik ja mõjub koheselt või kuidas üldse mõjub ja kui kiiresti tromb võib tekkida ning kas paar suitsu päevas on tõesti väga ohtlik?

Suitsetamine on kahjulik igatpidi ja tõstab oluliselt nii venoosse kui arteriaalse tromboosi riski. See on piisav argument selleks, et mitte uuesti suitsetamisega alustada.

Küsimus nr 18 Olen 47a naine ja põen juba pikki aastaid reumatoidartriiti. Jaanuari lõpus oli mul vasaku säärearteri tromboos ja operatsioon. Seejärel määrati mulle raviks Trombex 75mg päevas 1 tbl. Olen seda nüüd võtnud veebruari kuust saati. Märtsis tehtud vereanalüüsis oli INR 1. Olen mures, sest perearst ei pööra sellele sugugi tähelepanu, kuna aga mu emal on ka tromboos olnud ja ta sööb Marevani, siis tema arst kogu aeg jälgib, et vereproovi näit oleks INR vanel.

Seepärast olen tõsiselt mures, kas minu arst ikka on selles osas piisavalt pädev, või peaksin siiski ise midagi ette võtma? Ma ei tea ju sellest mitte midagi. Ning raviks määratud Trombex. Selle ravimi kasutamisel ei ole INR analüüsi vaja teha, sest ravimi võtmine analüüsi väärtust kuidagi ei mõjuta. Kui Teie emale on määratud marevan antikoagulantsiis suure tõenäosusega on tegemist venoosse tromboosiga ja sel puhul kasutatakse ravidoosi kontrollimiseks INR analüüsi, mis tõepoolest peab olema vahel.

Teen valus polve ja venoosne tromboos on erinevad probleemid ja erinevad need patoloogiad ka ravitaktika ja ravipikkuse poolest.

Nii et Teil ei tohiks selles osas perearstile küll mingeid etteheiteid olla. Küsimus nr 17 Tere. Olen 36a naine. Juba tund ja 15 ja 25 ja põlv laseb mul joosta? Ja selline hämmeldus valdas mind kogu ülejäänud jooksu. Jooks oligi hea? Minu jooks oli hea? Mul oligi hea enesetunne? Ausalt öeldes on need paar viimast jooksu olnud hea enesetundega, aga enne seda ma isegi ei mäleta enam, mis ajast alates mingi jooks nauditav oli.

Olen oma trennid ära teinud ja jooksud ära jooksnud, aga see on pigem olnud pidev kannatus ja piin ning hirm terava põlvevalu käes.

Tromboosiühingu e-mail

Jooksuarmastusest pole isegi virvendust olnud. Aga nüüd Kepsutan ringi nagu noor kitseke kesapõllul hommikuse kaste ja esimeste päikesekiiretega. Endiselt olen aeglane nagu tigu, aga vähemalt valuvabamalt, mis sa hing veel ihkad? Ok, mingisugust kiirust ihkaks ka oma jooksudesse. No mingisugustki, ei tahagi olla mingi turbo aga selline mõistliku inimese jooksutempo võiks ikka olla.

Külastaja küsib:

Ma ei hakka oma praegusetest tempodest isegi rääkima siinkohal. Aga kitsekese juurde tagasi pöördudes siis eilne jooks sai kogemata täpselt kargleva kitsekese moodi. Praegu toetan põlve lisaks elastiksidemega.

Ideaalses olukorras töötaksid arst, füsioterapeut, õde, psühholoog, sotsiaaltöötaja ja tegevusterapeut meeskonnas. Osas riikides on selline süsteem juba olemas, aga Eestis on see veel lapsekingades ja igaüks pusib omaette.

Füsioteraapia läheneb valule Teen valus polve programmidega, kus harjutatakse lõdvestumist, tehakse harjutusi kehapoolte tajumisega või muudetakse füüsilist koormust, et võimekust vähehaaval parandada.

Väga paljud valu-uuringutega tegelevad spetsialistid on füsioterapeudid. Füsioteraapia on väga mitmekülgne ala, see võimaldab kasutada Teen valus polve infot eri meetodites. Kuidas saab füsioterapeut aru, et inimesel on krooniline valu? Mina teen patsiendile palju erinevaid teste. Testide ja küsimustike alusel on võimalik öelda suure tõenäosusega, mis on katki ja mis ei ole.

Mõnikord tunnen juba kogemusest, kui suur osa kroonilisest valust on mehaaniline, bioloogiline või kui suur on muu mõjutaja.

Üritan iga patsiendi jaoks leida talle sobivaima meetodi. Kui näen, et patsiendile võiks sobida rohkem füüsiline liikumine, siis leian sobivad harjutused. Kui saan aru, et inimesele sobib vähem füüsiline aktiivsus ja ta vajab rohkem psühholoogilist tuge, annan vähem kehalisi harjutusi, Reie liigeste poletikulise ravi ta saaks enam muude probleemidega tegeleda.

Krooniline valu võib endast märku anda ka öösiti. Psüühiline probleem ja depressioon ägestavad kroonilist valu ning valu tekitab psüühilisi probleeme, aga ei ole teada, kumb tekib enne.

Kui tuleb patsient, kellele arst on öelnud: «Sul on selg puruks», siis ma tavaliselt teen talle mitukümmend seljatesti.

Kui arst ei ole pakkunud patsiendile muud infot, soovitusi või lahendusi, siis tekitab see käitumis- ja mõtlemismustrid, mis soodustavad kroonilise valu ägestumist või püsimist. Oma testide põhjal saan patsiendile öelda: «See test sai hea tulemuse, näen, et sul on olnud probleeme ja seljas on mingist probleemist «jääknähud», kuid ei midagi hullu. Igal juhul mõjutab tohutult seegi, mida valu kohta öeldakse. Oma kogemuse põhjal võin öelda, et probleemidest saab lahti, kui teha mitmekülgseid harjutusi.

Teadmine, et on võimalus veel terveks saada, rahustab inimest. Kas teil on olnud patsiente, kes võtavad kangeid valuvaigisteid, tulevad teie juurde ja saavad aru, et valust saab lahti ka teisiti? On olnud inimesi, kes on ravimite tarbimist vähendanud ja pikapeale sellest lahti saanud. Sellist tabletti ei ole leiutatud, mis aitaks kõigi krooniliste valude puhul.